راه آهن
اولین خط ریلی حمل و نقل ایران، در دهه 1930 برای اتصال دریای خزر در بندرترکمان به خلیج فارس در بندر امام خمینی ساخته شد. توپوگرافی ایران شامل حاشیه های ناهموار و کوهستانی است. حوضه های مرتفع داخلی را احاطه کرده اند و این امر نقش زیادی در سرکوب توسعه یک شبکه راه آهن جامع داشته است. برای مثال راه آهن ترانس ایران به بیش از 300 پل و بیش از 100 تونل نیاز داشت.
زیرساخت های ریلی ایران نیازمند سرمایه گذاری قابل توجهی است. در حال حاضر کمتر از 13000 کیلومتر مسیر وجود دارد. برای کشوری به وسعت آن، حدود 1.64 میلیون کیلومتر مربع، این میزان برای سفر مسافر و تجارت بینالملل کافی نیست. اگر طول خطوط ریلی ایران را با خطوط راه آهن کشوری با مساحت مشابه مقایسه کنید، آلمان 19 برابر ایران، لهستان 10 برابر و ترکیه بیش از دو برابر مساحت دارد.
با این حال، برنامههای قابل توجهی برای سرمایهگذاری و توسعه زیرساختهای راهآهن با هزینه پیشبینیشده بیش از 8 میلیارد دلار در 5 سال آینده وجود دارد. هدف نهایی افزایش کل پوشش ریلی به بیش از 25000 کیلومتر تا سال 2030 است. این امر بسیار مورد نیاز است و باید ارزش قابل توجهی را به اقتصاد ایران در طول زمان اضافه کند و امکان تجارت داخلی و بین المللی بیشتری را فراهم کند
مسیر هوایی ایران
8 فرودگاه فعال در ایران وجود دارد. فرودگاه امام خمینی (ره) در 30 کیلومتری جنوب غرب تهران، بزرگترین و سودآورترین فرودگاه است. در سال 1402، بیش از 6.5 میلیون مسافر جابه جا شد و انتظار می رود این رقم در سال 2016 به 8 میلیون نفر افزایش یابد.
به گفته وزیر حمل و نقل و توسعه کلانشهرها، 266 هواپیما در ایران وجود دارد که در حال حاضر تنها 108 فروند از آنها فعال است و تنها 12 فروند از آنها پس از سال 1379 ساخته شده است. با این حال، قصد نوسازی ناوگان آنها وجود دارد و احتمالاً نزدیک به 550 هواپیما وجود دارد. تا سال 2025 خریداری شود. پس از تصویب برجام، ایران ایر قبلاً سفارش خرید 100 فروند هواپیمای بوئینگ را ارائه کرده است.
مسیر جاده ای ایران
مساحت ایران در مجموع 1648195 کیلومتر مربع شامل 31 استان است. همه استان ها، پایتخت و شهرهای اصلی، روستاها و مناطق شهری از طریق جاده به هم متصل هستند. جاده ها به طور مشابه ایران را در سطح بین المللی از طریق مرزهای شمال، غرب و شرق کشور به هم متصل می کنند. در مجموع 83485 کیلومتر جاده “بین استانی” شامل جاده های اصلی، بزرگراه ها، آزادراه ها و جاده های دسترسی و 140000 کیلومتر دیگر جاده های درون شهری و برون شهری وجود دارد. بیش از 11 میلیون خودرو در ایران ثبت شده است.
تمامی آزادراه ها و بزرگراه ها آسفالت شده و سطوح در وضعیت مطلوبی قرار دارند. حدود 28000 کیلومتر از جاده های درون شهری و حومه آسفالت نشده است، اما وضعیت سطح خوب است و همه برای کامیون ها و وسایل نقلیه کوچک قابل دسترسی هستند.
خط کشی جاده ها و گارد ریل ها تحت نظارت و نگهداری وزارت راه و ساختمان می باشد. تمام جاده ها تحت کنترل پلیس راهنمایی و رانندگی و از نظر امنیتی تحت کنترل نیروی پلیس امنیت است.
در تمامی بزرگراه ها، راه های اصلی و آزادراه ها کنترل سرعت تحت نظارت پلیس راه بوده و تمامی بزرگراه ها و آزادراه ها مجهز به دوربین کنترل سرعت می باشند. تمام کامیون ها و تریلرهای حمل و نقل مجهز به GPS هستند تا به پلیس امکان مکان یابی و کنترل آنها را بدهد.
حمل و نقل بین المللی خلیج فارس ریل
حمل ریلی و جاده ای به آسیای میانه و روسیه
دارای دفاتر فعال در مشهد ، سرخس ، اینچه برون، تهران و بندرعباس